Verze spreekwoorden

Spreekwoorden zijn de Aardsmoderne ‘wijsbegeerte des volks; de dochters der dagelijkse ondervinding’ en daarom sluiten we dit nummer graag af met een greep uit het net der volkse wijsheden en zinspreuken die Robin Asterisk* in of nabij ‘t Lijsternest heeft aantroffen (en mogelijk al enigzins naar eigen snavel heeft gezet*).

‘Dat lange leven moet, moet traag geboren worden,’ lazen we op den almanak ten Streuvelshuize. Ook het gehovenier aan onze tuinprojecten waarmee we in ‘t vorige Blauwblad uitpakten[1], vergt dus niet verwonderlijk nog een slakkenzee[2] van tijd, maar oef: de duivel bestaat niet, want onkruid kent onze wereld niet. We lagen er (bijna) niet wakker van, maar al evenmin huppelden we – snurkvast* als ‘t varken Sneeuwbal[3] – door ‘t dromenland. 

De voorbije maanden hebben we immers ook een kakelverze* Blauwhauswebsite klaargestroomd*, met een blogstructuur om via een uitgebreide tag cloud door ons multiversum te navigeren, en met een webwinkel om onze spotgoedkoopwaren[43] massaal aan de man te brengen. Het wordt immers hoogtij* dat het ons ten Blauwhuize ook eens voor de Wodanwind gaat*! 

Wij getroosten ons met ‘t ouderwetsste* spreekwoord ‘de mosselen doen den visch afslaan’ dat ooit zo veel en zo weinig betekende als ‘de groote hoeveelheid slechte waar is soms oorzaak dat goede waar voor een te lage prijs moet verkocht worden‘. En toen verslikte Robin Asterisk* zich (bijna) in onze verze vruchtenconfituur vol ‘parels voor de zwijnen’. We beseften dat zelfs mosselen vandaag best prijzig zijn.

Gelukkig blijft Wodan ons welgezind want ‘Veel wind, veel ooit’. Lees wat dit betekent in Lijsternestblad No. 02 (p. 18) want… 

‘In mei leggen alle lijsters nog een ei, zo ook wij!’

 

*Tekst en illustratie eerder gepubliceerd in Blauwblad No. 06/Lijsternestblad No. 01, mei 2022: p. 36-37. Foto van ‘Lijsternest object 0161’: Frans Van Immerseel, c. 1950.

Voetnootjes:

[1] Het immer evoluerende Blauwhausscheppingverhaal omvat verschillende ‘tuinprojecten’ die onze eigen groei illustreren. Er  was De Tuin van Gistern* en Morgen (Bb. No. 00), we organiseerden het ‘Potluck Kunstenfestival’ in onze voorspeltuin* te Sint-Niklaas (mei 2021) en we werken traag maar gestaag verder aan het animatiefilmproject met als werktitel Yestoday’s Garden ( > Bb. No. 05: 17).

[2] ‘Sea of Snails’ (> ‘Kerskaart‘, 2021 / Bb. 04: 5, 10 / 05: 14, 17, 18-19).

[3] Sneeuwbal is de naam die wij met Orwelliaanse knipoog gaven aan ‘t varken van Sint-Antonius dat sliep in onze (Blauwhaus) Tuin van Gistern* en Morgen (> Bb. 00: 28-29). Sneeuwbal heeft ‘iets’ met cijfers en getallen en Sint-Antonius wordt herdacht op 17 januari: (huis)nummer 17 zou mogelijk geluk brengen bij fortuinrijke* kansspelen (> Bb. 00: 28 / 03: 17 / 04: 17).

 


TAGS