De Schone Schijnwerper

Blauwe Wolk ontmoette Evelien Hiele (°1984, woont en werkt in Abele, FR/BE) eind mei tijdens de WARP-portfoliodagen in Sint-Niklaas en sindsdien hielp de fijnbesnaarde jonkvrouw de gebaarde ridder en zijn metgezel Robin Asterisk* meermaals uit de sloot. Ze vond lokaal verankerde vrijwilligers (Annie, Odette, Nestor,…) bereid om het Waartoublad van deur tot deur in brievenbussen te helpen, spijsde smaakvol onze lege magen en stelde een warm nest ter beschikking wanneer onze Luchtschepen voor de Plaatselijke Bewolking (na een kraag vol bruisend vakantiewit teveel) de goe geeeèst’n gaven in Waartou.

We kunnen de gastvrijheid van deze kunstenares hier nog lang bejubelen maar wat ziet Blauwe Wolk in haar peintura?

Wie O Wee, onthuist zich achter ‘t schilderspalet en torst golvend Blauwe Wolken rond ‘t pinkroze gat? Draagt knuffeldieren als offers naar voren, weet met verfstreken ‘t oog tactiel te bekoren en draait zich nimmer om voor ‘n oma jurk, geen lang leven beschoren. Haar vaste stek en gezelschappelijke* kompanen stekeblind verloren? ‘t Is vast ‘n wijze dame welomkringd*, hoekig maar wel onderwezen. De rest van ‘t wezen – ‘t manna – mag u er zelf in lezen: clownesk, veelgelaagd en onvolprezen.

Ongewoon goede dingen zijn zeldzaam, daarom dient men matig te zijn bij het prijzen,” orakelde Baltasar Gracián reeds in de 17e eeuw bij de 40e stelregel ‘de algemene sympathie verwerven‘ uit zijn 300 stelregels tellende ‘Handorakel‘ (zie Bb. 04: 18). Wij volgen die raad graag op want Evelien wist zich inmiddels ook al gelauwerd als laureate van de Prijs Jan Van Rijswijck-centrum en exposeert daarom t.e.m. 28 november (2021) bij WARP in Sint-Niklaas.

Tekst en afbeelding: eerder verschenen in Blauwblad No. 04, november 2021 (p. 22-23).
Afbeelding: © Evelien Hiele: Caring, 2020 (Olieverf of doek; 30 x 20 cm)


TAGS