Wonderzoekscentrum

Deze winter tovert Wim Wauman de getijdenmolen van Rupelmonde om tot het ‘Blauwhaus Wonderzoekscentrum’ en verkent hij als kunstenaar- en schrijver-in-residentie ‘het dorp Rupelmonde’ als inspirerend ‘decor’ boomvol potentieel; als context voor nieuwe avonturen of fabulaties; kortom: als vruchtbare bron voor het ‘Blauwhaus Scheppingsverhaal’.

“Blauwhaus is een artistiek-narratief concept en platform van kunstenaar Wim Wauman in samenwerking met illustrator en animatiefilmmaker Isabel Bouttens. Samen met een gelegenheidscollectief van andere kunstenaars, meemakers en meedenkers en (lokale) gesprekspartners verbinden zij verhalen. Dat is precies wat zij zullen doen met de geschiedenis en nalatenschap van Gerard Mercator in het pop-up Wonderzoekscentrum met kunstenaarsresidentie in de getijdenmolen.

Het ‘wonderzoekscentrum’ is een dynamische kunstinstallatie en decor om de verbeelding te prikkelen. Er is oog voor participatie en beleving van buurtbewoners, cultuurtoeristen en passanten. Ingericht als laboratorium voor artistieke co-creatie, studie en contemplatie, zal het team zich toeleggen op de herinterpretatie van Gerard Mercator. Spelenderwijs verkennen ze het cultureel potentieel van de erfgoedsite en formuleren ze voorstellen voor duurzame interventies, co-creaties en (bovenlokale) publieksbelevingen. Een artistieke verkenning van de toekomst van de Graventoren en getijdenmolen!”

Het team groeit in dialoog en samenwerking met professionele en lokale kunstenaars, verenigingen, inwoners en makers waaronder Michiel De Malsche, Gaffeltuig, Warre Mulder, Kelly Schacht, Madeleine Wermenbol, Meneer Zee, vzw De Sleutels, Elke en Bruno, Isabelle Dubois, Jeroen Van Vaerenbergh, Bert Deyaert (‘t Loze Vissertje), Sarah Moens, Jo Bral (molenaar), Anne Dekerk, de Anglaisevrienden, Sven Boel, etc…


Het Wonderzoekscentrum is te bezoeken na afspraak of tijdens publieke activiteiten. Het programma wordt later bekendgemaakt. Groepsbezoeken (max. 10 p.) met Wim Wauman als gids zijn mogelijk op afspraak.

Dit project kadert als pilootproject in een participatief herbestemmingsonderzoek voor Toerisme Vlaanderen.