Kloeke Moedertaal

Geen kattenhaar in Deezekens snor dat er nu nog aan twijfelt: de horizontaal* ligt weer hapklaar* voor een nieuwe editie! We vangen* dit avonduurlijk* Lijsternestvervolgverhaal immers aan met een opmerkelijk Blauwhausnieuwtje want op 1 april verklaarde de Recreatieve Blauwhausbeweeging der Aardsmodernisten de Kloeke Moedertaal weer vogelvrij:

“Laten we de kip kordaat bij de g-string vatten* en onze Kloeke Moedertaal weer de breedgeschouderde vleugels geven die ze verdient. Laat ons haar beteekenis (sic) voornaam verkraaien* en haar vederwoord* met #ToverSpraak kromdraaien* opdat den frissen Wodanwind door haar halve manekam* kan waaien.

Laat haar ’t liefdesspel der taalloochenarij* weer openlijk bedrijven opdat haar pluimen niet langer gekortwiekt blijven! Laat haar uit genoegen en verlangen op d’ uitgepiepte* wolken der verzinnebeelding drijven; laat ons dompelend haar kromme-wegen* beschrijven, woordsprokkelend* met haar rijmplekken vogelvrijen* en een hedentraags* nieuw lexicon aan haar woordenschat bergweiden*. Weg met de ernst, die eenheidsworst en schone schijn. ’t Gesakker over verstaanbaarheid, doeltreffend metrum of ‘t onkuis refrein!”


TAGS