De uitrijkstoel* van Blauwe Wolk

Vrijblijvend maar wel doorwrocht voorstel ter recreatieve verrijking van de infrastructuur en schrijfaccommodatie van Het Lijsternest.

Wilt u een residentieplek met internationale schrijversuitstraling en faam, luistert: ik zal U eens vertellen hoe de wijsheid in plannen te smeden valt*. In deze hoorspeltuin* moet een resident toch zittend – en plein air – kunnen schrijven terwijl hij of zij geniet van de Wodanwind, zonnewarmte en ‘t uitzicht – met een glas bruisend vakantiewit ter hand en een broodschrijverspijp in de mond? 

Jammer maar Eylaes! Wanneer die auteur (en wij spreken uit ervaring) zin heeft in een buitenpretje* en plaats neemt aan een picknicktafel, dan ontneemt een haag hem of haar nu net dat toverzicht* over de groengeluwe mosterdvelden en Bergweiden tussen Ingooigem en Tiegem. ‘t Uitzicht door ‘t fameuze panoraamglas* dat Blauwe Wolk had gezien toen hij nog woordsprokkelend* in ‘t onverwezenlijke* staarde; dat bij zag en beschreef op pagina’s 10 tot 13 van ‘t eerste Lijsternestblad.

Daarom stellen wij voor om in de tuin, vlakbij de residentie, een uitrijkstoel* te plaatsen naar ons eigen ontwerp ‘dat de geest verheft met de blik die het toverzicht* als een waakzame giraf vrijwaart*.

Voor de realisatie van deze blikvanger, die knipoogt naar Lijsternest object 0382 en opgevat werd als conceptuele kunstintegratie, zoeken wij de Coeneridders om de poëtische constructie, productiekosten en de erelonen van broodschrijvers en kunstenaars te helpen schragen. Om er mee voor te zorgen dat, wie op de uitrijkstoel* gaat zitten, door droomstelten wordt opgetilt, over de haag kan kijken om d’ horizontaal* nog verder te laten rijken*.

Tekst en illustratie eerder verschenen in Blauwblad No. 07/Lijsternestblad No. 02, mei 2022: p. 30-31.


TAGS