Buitenpretje

Buitenpretje werd geboren met vijf poten
en door blinde vinken dikwijls nagefloten.
‘t Heeft haar gaandeweg, al vaak verdroten*,
dat Stippelmensen – halfgaren* op twee poten,
monkelend van haar dompelkoorts* genoten.

Maar Suskewiet, zie jij dan niet:
‘t boek der natuur[1] dat hier geschiedt?
‘t Zit in mijn aard – net als die baard
me wel past – die niet wordt verklaard.

‘k Voel me kiplekker en fijnbesnaard,
zoals ‘t januarivarken[2] dat weer verjaart.
‘t Ligt aan zijn aard – dat de krulstaart
die hem past – nergens wordt verklaard.

Suskewiet, al deert het je niet:
ons boek der natuur dat hier geschiedt?
Je mag denken wat je wild*, d’ uil op kop,
‘t levert toch geen dwaze turfstreep op.

 

*Eerder gepubliceerd in Blauwblad No. 06/Lijsternestblad No. 01, mei 2022: p. 16. ‘Buitenpretje’ is de naam die we gaven aan ‘Lijsternest object 0385’: de presse-papier van ‘Nonkel Guido Gezellig’ (zie Blauwblad No. 06/lijsternestblad No. 01: p. 13: ‘Horizontaal’.

Voetnootjes:

[1] De patroonheilige van Ingooigem is Sint-Antonius Abt: kluizenaar, vader van het Christelijk monnikendom en ‘machtige beschermer tegen allerlei onheil’. Zijn attributen zijn o.a. de bel, het varken en het ‘Boek van de natuur‘: “Mijn boek is de gehele natuur, en ik kan dat boek lezen wanneer ik wil.” Het ‘Boek van de natuur’ is een religieus en filosofisch concept dat de natuur ziet als een boek dat – naast de Bijbel – gelezen kan worden als een bron van (gods)kennis.

[2] Sneeuwbal is de naam die wij met Orwelliaanse knipoog gaven aan ‘t varken van Sint-Antonius dat sliep in onze (Blauwhaus) Tuin van Gistern* en Morgen (> Bb. 00: 28-29). Sneeuwbal heeft ‘iets’ met cijfers en getallen en Sint-Antonius wordt herdacht op 17 januari: (huis)nummer 17 zou mogelijk geluk brengen bij fortuinrijke* kansspelen (> Bb. 00: 28 / 03: 17 / 04: 17). In januari worden jaarlijks ‘versierde varkens’ door de straten van Ingooigem gedragen. De ommegang vertrekt traditioneel aan In d’Halve Maan. (> Lb. 02: 16).


TAGS