Sole Mio (Picnic)

Op woensdag 1 mei 2019, op de Dag van de Arbeid, organiseerde het Blauwhaus een picknick op een bijzondere locatie in Waasmunster, op een behoorlijk wild stuk grasland aan de Durmedijk ter hoogte van de Gallo-Romeinse ‘vicus’ Pontrave naast de industriële Mantasite. In de Manta fabriek werden ooit de gekende ‘Sole Mio’ dekens gefabriceerd, kwaliteitsdekens uit zuivere scheerwol, verkrijgbaar in verschillende kleuren, met een kenmerkende fluwelen rand en voorzien van een prachtig logo: een rechthoekig deken in perspectief onder een opkomende (of ondergaande) lachende zon. Naar aanleiding van het project voorzagen we enkele dekens om ons op te installeren en iedereen werd uitgenodigd iets mee brengen om te eten en te drinken. De ‘Sole Mio Picknick’ werd georganiseerd om een ode te brengen aan een stukje industrieel erfgoed van de gemeente, om inwoners naar buiten te lokken, ons te verbinden en uiteraard om op deze Dag van de Arbeid samen te genieten van onze krachtbron, de ‘Sole Mio’.

We lanceerden een oproep met een uitnodiging om ons te komen vergezellen via de sociale media, de digitale nieuwsbrief van de lokale academie, en via een gedrukte folder, maar die werd nauwelijks gehoord. “Oei, 1 mei? Dan is het Meiboomplanting!,” kregen we te horen. Het planten van ‘de meiboom’ (een houten paal met gekleurde vlaggen) is een vruchtbaarheidsrite om bij het begin van de zomer de natuur te huldigen. Men gelooft dat het planten van de boom leidt tot vruchtbaarheid voor vee, akkers en mensen. De impotente Visserskoning zal er wel bij varen want in Waasmunster wordt het spektakel al ruim 200 jaar georganiseerd.

Bovenstaande anekdote toont aan hoe moeilijk het kan zijn om nieuwe rituelen te introduceren waar reeds oude tradities bestaan. Is het nodig om ‘de vruchtbare lente’ te blijven vieren? Volgens mij wel omdat de magie wellicht niet door de meiboom zelf wordt veroorzaakt, maar door de sociale cohesie die errond ontstaat, door het verbinden van de mensen die het evenement kan samenbrengen. Ik vraag me af of het vandaag nog mogelijk zou zijn om hedendaagse rituelen te initiëren die ook over pakweg 200 jaar nog worden georganiseerd door nieuwe generaties. Een ‘Sole Mio’ picknick op 1 mei bijvoorbeeld, niet in de straten maar op een afgelegen grasland waar de kinderen naar believen kunnen spelen (> GetijdenBoek/BookofTides, p. 14).

Tekst en foto’s: eerder gepubliceerd in ‘Wim Wauman: (Blauwhaus) GetijdenBoek/BookofTides‘, December 2019 (p.42).


TAGS