OPEN CALL

Blauwhaus, Rupelmonde:
wonderzoekscentrum* en kunstenaarsresidentie.
De komende maanden zal de fotogenieke getijdenmolen in Rupelmonde actief gebruikt worden als ontmoetingscentrum en laboratorium voor participatieve projecten en artistieke co-creaties. Samen met Isabel Bouttens en enkele bevriende (Blauwhaus) kunstenaars tracht Wim Wauman er de zestiende eeuwse cartograaf Gerard Mercator (°Rupelmonde, 1512) te herinterpreteren als narratief personage met de molen en graventoren aan de Scheldeoevers als proeftuin, context en decor.
Daarnaast tracht Wim er een netwerk van ‘culturele spelers’ te verbinden om een (lokaal) draagvlak te creëren voor een artistiek getinte herbestemming van de getijdenmolen als ‘wonderzoekscentrum voor kunst, vakmanschap, educatie, erfgoed en wetenschap’ of iets gelijkaardigs. In samenwerking met vrijwilligers, lokale verenigingen, ondernemers en (al dan niet professionele) artiesten, ijvert ‘Blauwhaus’ voor een dynamische re-activatie van de getijdenmolen met daarin vervat een ‘laboratorium’, atelier of broedplaats voor projectontwikkeling, voor het verbinden van verhalen, en het ondersteunen van bont gekleurde initiatieven. Door het inrichten en uitrollen van een ‘wonderzoekscentrum met kunstenaarsresidentie’, naar het model van het eerste ‘Blauwhaus’ (Waasmunster, 2018), tracht Wim opnieuw een mentale staat van ‘artistieke flow’ te bereiken en ‘het atelier of centrum’ als autonome entiteit en artistieke hub met bovenlokale uitstraling, als verbindende schakel in het radarwerk van de ‘mallemolen’, duurzaam te verankeren in de getijdenmolen en regio.
Jonge en oudere kunstenaars, makers, herstellers, performers, schrijvers, denkers, bakkers, wonderzoekers, tentoonstellingsmakers, verzamelaars, heemkundigen, erfgoedwerkers, yogi’s, foodies, besties, vormgevers, (culturele) verenigingen, gemeenschapsgezinde projectontwikkelaars, handelaars en ondernemers, filosofen, curieuzeneuzen, mysterieuzeneuzen, sympathieke wijsneuzen en vrijwilligers uit de streek (Kruibeke, Beveren, Temse, Bornem, St-Niklaas, Antwerpen,…) die interesse hebben in het project, die ergens op broeden, of die zich willen engageren om de unieke getijdenmolen in Rupelmonde als ‘wonderzoekscentrum voor arts and crafts’ nieuw leven in te blazen, kunnen zich aanmelden. Zij zullen begin december uitgenodigd worden voor een collectief en informeel kennismakingsmoment in de molen.
Daarna zien we wel hoe de sterren staan, welk water er door de molen vliedt, of we samen het verschil kunnen maken, en of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Er is veel mogelijk (over korte én langere termijn) als we die ‘mallemolen’ met meerdere schouders en gedeeld enthousiasme kunnen schragen. Dit pilootproject kadert in een participatief herbestemmingsproject en opdracht van Toerisme Vlaanderen in aanloop naar een ‘Mercatorjaar’ in 2025.
Stuur een bericht naar uw ‘artistiek conciërge en conservator’ of e-mail naar wim@blauwhaus.be om op onze radar te verschijnen!
👉👉👉Delen mag.

TAGS