Wonderzoek (Oude Torens)

Dit jaar werden de blauwe pijlen (naast het kubb spell) gericht op twee bijzondere locaties met oude torens die ik de komende jaren op vindingrijke wijze met Air-Crafts (en zwaluwen) aan elkaar wil knopen: een voormalig vissersdorp aan de Schelde in ‘t Land van Rrraap en Dwaesss en een pittoresk eiland in de wolken (p. 20, 28) aan de Lot in Frankrijk.

Samen met Isabel Bouttens voer ik (artistiek) wonderzoek* of ‘Deep Research’ naar het potentieel van de Mercatorsite in Rupelmonde (met de getijdenmolen, graventoren en het Mercatoreiland als inzet van een herbestemming i.s.m. Toerisme Vlaanderen). En wie Rupelmonde zegt, zegt Gerardus Mercator: de befaamde zestiende-eeuwse cartograaf, instrumentmaker en graveur of wiskunstige* die zichzelf beschouwde als kosmograaf, en die een ‘verzameling kaarten’ een atlas noemde.

Daarnaast tracht ik als artist-in-residence van het kunstenaarsinitiatief radicale1924 aanknopingspunten te vinden met het surrealisme zoals dat werd beleefd door André Breton in zijn buitenverblijf in het Franse dorpje Saint-Cirq-Lapopie. In het Maison André Breton (MAB) werd op 21 mei het ‘Centre International du Surrealisme & des Citoyens du Monde’ ingehuldigd met een tentoonstelling over de liefdesrelatie tussen het surrealisme en alchemie (‘à Flanc d’ Abîme‘, NL: ‘Aan de Rand van de Afgrond’). Het zal wellicht niet verbazen dat een van de centrale personages in dit nieuw avontuur van gedaante kan veranderen en de vier elementen (lucht, vuur, water en aarde) beheerst: onze belezen molenaarsdochter Leonora de l’Hirondelle.

Blauwe Wolk suggereerde inmiddels ook een verzustering of ‘alchemisch huwelijk’ van beide dorpen door een gestileerde contour van de puntige torens uit het heraldisch wapen van Rrumpelmonde (blauw kasteel en zwaard op geel schild vervat in een blauw schild: linksboven en onder) te mixen of ‘versmelten’ met een toren uit het wapenschild van Saint-Cirq-Lafolie (met geel kasteel op blauwe achtergrond: rechtsonder). Het vooruitlopig* resultaat van deze eerste versmeltingen mag beschouwd worden als nieuw amalgaam of edel brouwsel*.

 

Verschenen in Blauwblad No. 09/X: ‘t (Blauwhaus) Kubb Spell, juni 2023 (p.14-15)


TAGS