Gistern* en Morgen (Deel 5: Bladval)

Tegen herfsttint en bladval, met in ’t verschiet alweer een nieuwe winter, blaast Broeder Hond met zijn voorlaatste adem door een Ijsdroomhoorn dwarrelende pluimgewichten die verder dragen dan de wind blaft.

Traag maar gestaag. Met de zachte kracht van Levensmoed die zelfs de kruisspin, onze ongekroonde koningin van kunst, vlieg- en weefwerk wellustig aan haar tepeldraad schommelen doet.

Slaapvast* zoals ’t varken Sneeuwbal onder de overtreffende trap die in ’t geniep perspectieven biedt op gotische herstellingswerkzaamheden. Hij ligt vooralsnog niet wakker van Orwelliaanse nieuwsberichten[1] of van het – al dan niet – winnen van ’t Grootste Lot met de échte absolute cijfers: 5 na 12, dan 3, 2, 1 en ’t huisnummer op de deurbel 17.

    ’t Wonder is eindelijk geschied!
     Hic est panis – de caelo descendit!

 

Als ’t snurkend varken (of een ander zwijn) één dezer dagen dan toch vanuit zijn hol – onderaan de voedselketen –Toverschijn en Sterrenstof tot op het slijmspoor schiet, dan voltrekt zich tot slot wat wij nu alvast noemen: het onvooruitzichtige* Sneeuwbaleffect.

Aldus eindigt dit verhaal niet met een krulstaart en een lange snuit, maar in een lus. Met het gezegende slijmspoor onder het tegendraadse huis van de visionaire Welvaartsslak die ons samen met haar vrienden veelvoudig op spekgladde rijmplekken heeft gezet.

Enkel wie nog even doorzet en Het Grotere Plaatje in zijn totaliteit ernstig overschouwt, vindt misschien de uitweg uit het Donker Doolhof en bereikt de Woordenschat aan het eind van de reis – nabij de molshoop.

     ’t Wonder is eindelijk geschied!
     Hic est panis – de caelo descendit!

 

Tekst en afbeeldingen: eerder verschenen in Blauwblad No. 00, januari 2021 (p. 27-29).

Voetnootje:
[1] Orwelliaans (< de Engelse schrijver George Orwell): een bedrieglijk en manipulerend taalgebruik in een situatie die tegen de principes van een vrije samenleving ingaat. Orwell schreef onder meer de satirische allegorie Animal Farm – waarin ook het varken ‘Snowball’ voorkomt – en Nineteen-Eighty-Four: een dystopische toekomstroman met appendix over de eigenzinnige fictieve taal ‘Newspeak’ (‘Nieuwspraak’).


TAGS