Vakantiewit

De kleur vakantiewit helpt om onze geest binnenstebuiten te laten glijden en dus hielp het-staren-in-de-leegte-van-het-vakantiewit ook Blauwe Wolk om zich zo bont als een cirkel* te concentreren. Om zijn pijlen zowel hoog als laag te richten; het momentum te overstijgen. Om te geloven in de bereikbaarheid van lyrische atmosferen. Gevrijwaard van scherpe pieken en drassige dalen. 

Vakantiewit heeft meer stijl dan kleur. Het is een zelfstandig én bijvoeglijk naamwoord dat ons helpt om ladders te beklimmen op te stijgen en veilig weer te landen. Om door ramen te kruipen, wallen te slopen, van de hak op de tak rivieren af te varen en aldus te herbronnen. Het is een kleurconcept dat omschrijft hoe je iets of iemand in een recreatief licht kan doen baden.

De kleuren die mooi dialogeren met vakantiewit zijn vast blauw en verbleekt oranje. Smaragdgroen, hoppescheut en – zoals Heerr Grrimminck het stelt: donkerrhout

     Dit huis ademde 
     – traag maar gestaag –
     aarding in de geest, 
     stilte blij de grot,
     wortels aan de einder.

     #Aanknopingspunten 
     sloegen ‘t stof uit onze veren
     als betoverde bezemstrelen*; 
     joegen ‘t lof door onze snavel:
     drink-, vrucht- en dankbaar 
     bruisend vakantiewit.

Tekst: eerder verschenen in Blauwblad No. 03, juni 2021 (p. 34).


TAGS