#AirCrafts

Moe maar door daad en stuur aangeroerd*, staarden we de laatste avond tegemoet. Onze ogen leeggezogen, de blauwe veren (bijna) leeggepend, waren we weer bij ‘t begin geland: naast de nieuwe begraafplaats (waar de Cleyne Waartour op 1 maart vertrok). De gevleugelde zandloper heeft zijn zin gekregen. Ananke haar groot gelijk. Maar we zijn nog niet afgeschreven, nog niet uitverteld. 

Op de vijfde en laatste dag vonden we in de achtertuin van de Stichter een plastic boemerang: verbleekt oranje. Waarschijnlijk lag hij daar al de hele tijd maar wij waren nog niet voorbij het Tuinhuis van de Dichter verzeild. Heeft Iets of Iemand hem vanaf de begraafplaats gelanceerd? Is het projectiel nimmer weergekeerd? Over de haag geland – in onze handen aangestrand?

Misschien heeft het werptuig onderweg wel een luchtschip, of een gevoelige snavel geraakt? Of de pitcher beheerste de #AirCrafts nog onvoldoende. Toch zou het geesteloos zijn om de gemiste doeltreffendheid van de worp in de schoenen van Eenander te schuiven. Misschien trof de boemerang via een kromme-weg* uiteindelijk toch haar doel?

Het verloren artefact stemde ons tot nadenken. Het hielp ons om het rijk der verbeelding te betreden, om over het potentieel van Waartou te reflecteren, onze spielerei te cultiveren en met een boekje vol verze vruchten* weer te keren. Als goe geeèst’n die met ons Waartoublad en een verwelkoming in de hand langs uw brievenbus passeerden. 

Blauwhaus wil deze zomer graag nog een weldadige Acte de présence initiëren om elkaar zo goed als spontaan te ontmoeten op de Luchtschepen voor de Plaatselijke Bewolking[1]. Wanneer u ons in Waartou ziet landen (in het Brennegras of Helleketelmoeras?), aarzel dan niet om even boenk op – of compleet naast – onze luchtschepen te komen zitten. Haal en breng iets mee om te eten, te drinken en te delen; sluit je aan om ‘t zonlicht in onze kraag te vangen en samen te proosten op Eenieders geluk. 

 

Tekst en afbeelding: eerder verschenen in Blauwblad No. 03, juni 2021 (p. 36-37). Madeleine Wermenbol en Wim Wauman en Isabel Bouttens voor Blauwhaus: Luchtschepen voor de Plaatselijke Bewolking, 2021

Voetnootjes:
[1] Zie Blauwblad No. 02, PL #12.


TAGS