Wonderstebovenlamp (Arcadia)


ArtistPieter Léon Vermeersch voor/for BlauwhausTitleWonderstebovenlamp (Arcadia)Year2021Size30 x 25 x 25 cmMaterials3D-print, led-lampEdition1/7AvailableContact Pieter Léon VermeerschFragment uit Blauwblad No. 02 (PL #07):
Pieter Léon Vermeersch baseerde zijn ontwerp voor de ‘Wonderstebovenlamp’ op verschillende elementen die door het Blauwhaus(narratief) werden voorgesteld. Eerst en vooral waren er de concepten van de ‘onderstebovenkamer’ (de denk-kamer van Wim en zijn alter ego’s) en de context van de ‘(Bovennatuurlijke) Gang van Zaken’. Daarnaast is dit ontwerp schatplichtig aan het pictogram van het ‘aanknopingspunt’ (dat zelf afgeleid werd van een illustratie uit het middeleeuwse manuscript Luttrell Psalter) en aan de neo-gotische arcade ‘De Galge’ van ‘t Couthof in Proven (Poperinge). Blauwe Wolk en Robin Asterisk* ontdekten dat bouwwerk toen ze verbleven in het Huis van de Dichter in Waartou.

De arcade representeerde de macht van ‘de kasteelheer’ en deed dienst als oriëntatiepunt in het ‘levend doolhof’ dat de huidige weiden en maisvelden ooit omspande. Het merkwaardige architecturale element (en de context als navigatiehulpmiddel of kompas in het doolhof) werd intussen ook centraal gesteld in een recente illustratieve tekening van Isabel en Wim. Het stukje erfgoed sluit aan bij de HekkenKruissleutel #OudeTorens en zal zeker veder* verschijnen in hun animatiefilmproject Yestoday’s Garden.