Cocoonery of Pandora


ArtistWim WaumanTitleThe Cocoonery of PandoraYear2021MaterialsWood, veneer, glue and oil, metal, mixedCollectionInstalled at Royal Academy for Fine Arts, AntwerpThis commissioned functional platform and permanent installation in the library of the Royal Academy for Fine Arts in Antwerp was inaugurated on Monday September 27th at 5 PM.
The installation features multiple laser engraved graphical elements designed for Blauwhaus/Blauwblad (in collaboration with Isabel Bouttens).

Fragment uit Blauwblad No. 04, november 2021: p.24-25
Op maandag 27 september 2021 werd in de bibliotheek van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen de Cocoonery of Pandora in gebruik genomen. De Cocoonery of Pandora is een artistieke ingreep/installatie van Wim Wauman gerealiseerd in opdracht van de onderzoeksgroep Body and Material Reinvented en werd geconcipieerd als een leeshoek, ‘hotspot’ voor artistiek of als ‘verleidelijk’ platform waar sleutelwerken, referenties en publicaties (i.s.m. de verschillende onderzoeksgroepen van de academie) gehuisvest en geconsulteerd kunnen worden.

De installatie omvat drie gelijkaardige boekenkasten uit berkenmultiplex (ca 110 x 120 x 40 cm), een kleine schrijftafel (met plaats voor een SONY bluetooth platenspeler), een vintage hoekbank (met opbergruimte), een uitgekiende selectie objecten (waaronder een mechanische schrijfmachine, een make-up ‘uilenspiegel’, een Sint-Jacobsschelp met apennoten en een balalaika), en een ‘drager’ voor de reeks Blauwbladpublicaties.

De dekplaten van de houten meubelstukken werden afgewerkt met luxueus composietfineer van Italiaanse makelij[1] en enkele kleine vellen natuurlijk Ziricotefineer. De ‘Zirocote’ – of wetenschappelijk, de Cordia dodecandra – is een kleine boom uit de familie der ruwbladigen waartou* ook het vergeet-mij-nietjes-geslacht behoort.

De kasten bevatten tien recto-verso gegraveerde panelen die de compartimenten voor de verschillende onderzoeksgroepen aanduiden en gepersonaliseerd werden met tal van grafische tekens die als een kromme-weg* naar de Blauwhauswereld wijzen: symbolen en stempelsporen, HekkenKruisSleutels en vreemdsprakerige stukjes #ToverSpraak uit de Blauwbladpublicaties.

Voetnootje:
[1] www.alpi.it

Lees meer in onze blogpost…