Blauwblad

(EN) Blauwblad was a series of publications (A6-sized booklets) written, composed and edited by Wim Wauman in close collaboration with Isabel Bouttens between Januari 2021 and November 2022. Together we produced 11 volumes. Packages are available in our ‘shop’. Blauwblad was predominantly written in Dutch but lavishly illustrated.

Blauwblad is een verzamelwaardige reeks kunstenaarspublicaties van Wim Wauman (auteur) en Isabel Bouttens (illustrator) die werd uitgegeven op een handzaam A6-formaat tussen januari 2021 en november 2022. We brachten 11 geniete volumes uit op A6-formaat. Blauwbladbundels (per jaargang) zijn verkrijgbaar in onze webwinkel.


“Blauwblad was een kneedbaar pamflet waarin en waarop ‘wij’ onze verbeelding de vrije loop lieten, onze hersenspinsels uit de Wonderstebovenkamer toverden en onze verduivelde speelvogels bezworen. Tot we de tijd rijp achtten om het blad vleugels te geven en het te verspreiden in de brievenbussen van onze geabonneerde ‘vrienden van het Blauwhaus’.”

Elke editie bevatte een zondvloed aan ideeën, een ‘behappelijke’ dosis verze vruchten*, verstrooide woorden* en recreatieve spielerei met beeld en taal. Alles werd geflankeerd en geïllustreerd door Isabel Bouttens.

 


Sinds januari 2021 brachten we al 11 geniete publicaties uit:

No. 00 werd verspreid onder de vroegste vrienden en vogelingen* van het Blauwhaus en bevat het uitgepiept* ‘voedzaam scheppingsverhaal’ dat als handleiding gebruikt kon worden bij een bezoek aan onze monumentale (Blauwhaus) interventie in de Sint-Martinuskerk in Aalst: De Tuin van Gistern* en Morgen. (Jan 2021 – dec 2021)

No. 01 Het eerste échte nummer werd speelser, losser en vogelvrijer. ‘No. 01’ werd omschreven als een leer-, speel-, doe- en puzzelboekje boomvol* gecodeerde broodschapjes*, snavelstaarderij*; Opkrikkertjes en een Pekvogel. De Schone Schijnwerper stond gericht op Warre Mulder.

No. 02 De derde publicatie werd extra vet en focuste op het (Blauwhaus) POTLUCK kunstenfestival. Het leidt je om en door de (Blauwhaus) voorspeltuin*, over de ‘Walk of Shame’ en langs de vele samenwerkingen met het (Blauwhaus) Creamteam (for POTLUCK).

No. 03 Onze vierde uitgave werd omgetoverd tot Waartoublad als artistieke bijdrage aan het kunstenfestival Watou 2021. Leytsman de Cleyne gidst je in de voetsporen van Blauwe Wolk en Robin Asterisk* over de kromme-wegen naar Waartou. De publicatie brengt hulde aan het dorp van hoge gisting (na een schrijversresidentie in het Huis van de Dichter) en bevat een stempelspoor als eerbetoon aan kunstenaar en ‘World Stamp Champion’ Johan van Geluwe. Santé shantih shantih!

No. 04 verscheen in november 2021 als ‘t laatste nummer van de eerste jaargang in de brievenbussen. Daarin waagden we ons aan ScrabbleSpraak en hadden we het onder meer over praline’s, een zee van slakken, verzilverd blauw, Aardsmoderne poëzie, notenkloppers en de ‘pithos’ of ‘kruik’ van Pandora. De Schone Schijnwerper stond gericht op Evelien Hiele.

No. 05 De eerste editie van onze tweede jaargang bevat meer ‘Stengels’ dan gebruikelijk vermomd als ‘Songs’ bij de eerste reeks wonderlijke hybriden uit de Voorspeltuin van Gistern* en Heden of Yestoday’s Garden. Verder zagen we de Zwarte Sneeuw smelten als rijmplekken voor de zon, kochten we een huizenrij bij de Wibra smakelaar, verklaarden we de Cherrytales van de kerskaart* en bliezen we nog enkele eeuwenoude marginalia uit het ‘Luttrell Psalter’ manuscript van onder het stof.

No. 06 Is ons eerste Lijsternestblad en het resultaat van Wim’s residentie in Het Lijsternest/Stijn Streuvelshuis in het West-Vlaamse Ingooigem (februari 2022). Het is behoorlijk informatief en schetst bovenal de context waaruit Lijstenernestblad No. 02 (of Blauwblad No. 07) weer gewrocht. Samen met onze eerste ‘Vrijsluiter‘ vormt No. 06 en No. 07 een trilogie geïnspireerd door de ontmoetingen en ervaringen tijdens het schrijfverblijf, het wonderzoek* naar broodschrijver Stijn Streuvels, het varken van Sint-Antonius (de patroonheilige van Ingooigem), de postuurtjes op de vensterbank en kunstreproducties aan de muren van het Lijsternest, muurblommen, Suskewiet, de Wodanwind die tijdens ons verblijf over de Bergweide raasde, etc.

Blauwblad No. 08 vormt een tweeluik met de Vogelvrijfluiter. We verplaatsten ons van het Lijsternest naar Vederland en lieten ons inspireren door Remco Campert’s heel vlijtig Liesje, het Leesplankje van Hoogeveen en smeden een happy ending aan de reeks.

Bestel jouw Blauwbladreeks(-en) in het gepaste verzameldoosje via de ‘shop‘: jaargang 1 2021 (5 publicaties): 32 € / Jaargang 2 2022 (6 publicaties): 38 €. Hoe meer zielen, hoe meer deugd.

Planning 2023

In 2023 trachten we het keurslijf van Blauwblad af te schudden om onszelf opnieuw uit te vinden. Blijf vriend van het Blauwhaus en word post-, sier- of prijsduif om volgend jaar als eersten te ontdekken wat onze toekomst naar je brievenbussen brengt.