Auwblauwblommen

“De korenbloem (Centaurea cyanus), ook wel ‘wilde korenbloem’ genoemd, is een eenjarige plant uit de composietenfamilie en staat op de Nederlandse Rode lijst (planten) van 2000. In Vlaanderen heeft de soort de status ‘achteruitgaand’.” Wij hadden hier al zo’n flauw vermoeden…
“De korenbloem dankt zijn naam aan de traditionele groeiplaats; op akkers tussen het graan. De trompetvormige straalbloemen met driehoekige slippen hebben een opvallende diepe kleur blauw, die aanleiding heeft gegeven tot de naam korenbloemenblauw.” (BRON: wikipedia)
Stijn Streuvels noemde ze ‘auwblauwblommen’ (Maanden, p. 367) en dat vonden wij alweer een mooi verzonnen woord. ‘Auwe’ zou naar (koren-)aar verwijzen: een (Christelijk) symbool voor de overwinning op de dood.
Isabel Bouttens ontdekte de “auwblauwblomme” in een woordenlijst, scharrelde ze vervolgens mee uit een pluktuin en bracht ze aardig opgevaasd* mee naar de Blauwhaus ‘Sole Mio’ Picknick in de Lijsternesttuin op 22 mei. Nu hangen ze in mijn atelier te drogen.
Begint er (alweer) een nieuwe – en wellicht laatste – editie van Blauwblad en de Lijsternestreeks te ontkiemen in onze wonderstebovenkamer? Of past dit juweeltje beter in het Blauwhausproject Yestoday’s Garden? Of wordt het uiteindelijk een betekenisvol ingrediënt voor een fotografisch stilleven?
#TimeWillTell

TAGS